Start van Media Villa Arnhem

In mijn herinnering gingen Suske en Wiske vooral terug in de tijd met de teletijdmachine van professor Barabas. De ruim honderd mensen die gisteravond aanwezig waren bij de eerste Media Villa Arnhem kregen een kijkje in de toekomst. Niet van professor Barabas maar Yuri van Geest nam de zaal mee in zijn denk- en leefwereld. In de woorden van Yuri zelf: WAUW!

Na tien minuten was het al wel duidelijk, de eerste editie zou ontzettend uit gaan lopen en mindblowing worden. Waar de gewone man net gewend is aan 3D printen, is Yuri al bezig met 4D-printen. Of zelfs DNA printen. En natuurlijk heeft Yuri al zijn eigen DNA-profiel uit laten lezen. “Ik zat het met zwetende handen te lezen. Wauw, dacht ik. Als ik er van moet zweten, is het vast heel belangrijk.” Pakketbezorgende drones, telepathie, inwendige chips, noem het maar op en het is nu al aan de gang. En alles wordt onder invloed van Moore’s Law steeds goedkoper, één van de kernpunten van Yuri’s verhaal.

Maar wie is die enthousiaste man met die jongensachtige uitstraling uit de toekomst? In ieder geval iemand die veel vliegt en veel nadenkt over de wereld om ons heen en hoe die veranderd. Terugkerend thema is Moore’s Law, een wet die stelt dat technologie elke twee jaar verdubbeld in snelheid en dus goedkoper en toegankelijker wordt. Daar worden we niet slechter van maar alleen maar beter, volgens Yuri. Over hoe deze ontwikkelingen organisaties beïnvloeden, heeft Van Geest het boek Exponential Organisations geschreven. Na ruim twee jaar lang grote en kleine bedrijven te hebben onderzocht hebben hij en zijn team een methode ontwikkeld om organisaties mee te kunnen nemen naar die nieuwe wereld, die voor Yuri al niet meer nieuw is.

“Mindblowing”en “wauw”, gevolgd door een stilte, zijn stopwoorden voor Van Geest. En de zaal kon niet anders dan daarin meegaan. Het is fijn om af en toe zo’n verhaal te horen. Over zaken waar je soms wat van hoort of leest en die als sciencefiction klinken. Je kan je bijna niet voorstellen dat er al succesvolle testen met telepathie zijn geweest en dat er driehonderd materialen 3D kunnen worden geprint. En dat er mensen bezig zijn om met grafeen ruimteliften te bouwen (“R&D fase, dat wel”). Kortom, om verder te komen en dat niet perse voor het geld doen maar om de wereld ietsje mooier en beter te maken. Kanttekening daarbij is dat het wel ontzettend veel over geld ging gisteravond. Maar geluk of succes op een andere manier meten is nog steeds lastig, zelfs voor een Yuri van Geest.

Media Villa Arnhem is een nieuw initiatief van Upstream. de HAN, Communicatiekring Arnhem en LBL. Elke laatste dinsdag van de maand nodigen zij een spreker uit in Stadsvilla Sonsbeek, om daarna met de professionals uit de media, communicatie, technologie en marketing uit de regio in discussie te gaan over wat het onderwerp van de avond voor de regio Arnhem kan betekenen.

Verslag Paul Clappers op Arnhem Direct.

Reacties