Ritzo ten Cate over de smartphoneverslaving

Smartphones zijn de heroïne van onze tijd. We zijn allemaal hooked – een enkeling daar gelaten. Niet gek ook, want ze brengen veel goeds, waardevols en vermakelijk dansende panda’s. Het gebruik is nagenoeg gratis. En… de apps zijn bewust ontworpen om verslavend te zijn. De verslaving leidt tot ongelukken in het verkeer, roekeloos vergaderen, overgewicht, app-nekken, eenzaamheid, slapeloze nachten, depressie en zelfs zelfmoord. En meer.

Sinds de zomer van 2016 portretteert Ritzo ten Cate mensen die verzonken zijn in hun telefoon. Hij fotografeert ze op het moment dat ze ontwaken en ze van een online wereld terugkomen in onze fysieke wereld. Zijn foto’s werden al gepubliceerd in Trouw en leverden een uitnodiging op van wereldberoemd tech-op-leven-impact-hoogleraar Sherry Turkle om samen een boek te maken.

Gedurende het maken van zijn serie sprak Ritzo met honderden mensen en las hij talloze boeken en artikelen. Zijn zorgen groeiden. En nu moet er iets aan gebeuren, vindt hij. We moeten toe naar dat we smartphones gebruiken zoals we water zijn gaan gebruiken: we nemen een glas als we dorst hebben in plaats van dat we de hele dag met een tuinslang in onze mond lopen.

Reacties