Artificial Intelligence, de hype voorbij of toch niet?

Media Villa Arnhem stond gisteravond in het teken van Artificial Intelligence (AI). Na de AI-hype dit voorjaar: waar staan we nu echt? Wat kunnen we verwachten van AI en welke ethische vraagstukken brengt AI met zich mee? Na een korte inleiding door ondergetekende over de huidige status van AI, namen drie gastsprekers ons mee in hun ervaringen en inzichten. Hugo Jager, Partner bij PlanAlogic over de AI-revolutie in vastgoedontwikkeling, Esra Cooke-Bakker van Avisi over hoe AI kan ondersteunen in UX design en Bram van Ginneken, Hoogleraar Radboudumc over AI in de gezondheidszorg.

Ik kom later nog terug op de bijdrage van Hugo Jager over de AI-revolutie in vastgoedontwikkeling.

Vandaag een opvallend bericht in NRC waarin wordt gesteld dat de radioloog een longfoto nog altijd beter interpreteert dan algoritmes van beeldherkenningssoftware.

Dit lijkt in tegenspraak met eerdere berichtgeving in de Volkskrant waarin wordt gesteld dat kunstmatige intelligentie beter is in het screenen op borstkanker dan radiologen.

Okay, het zijn twee verschillende type onderzoeken, maar de strekking van beide artikelen lijken tegenstrijdig met elkaar en zeker voor degenen die gisteravond de presentatie van Bram van Ginneken bij Media Villa Arnhem in Standsvilla hebben gehoord.

Bram van Ginneken is hoogleraar Medical Image Analysis aan het Radboudumc en is voorzitter van de Diagnostic Image Analysis Group. Hij werkt ook voor Fraunhofer MEVIS in Bremen, Duitsland, en is medeoprichter van Thirona, een bedrijf dat producten en diensten ontwikkelt voor medische beeldanalyse.

Het is inmiddels duidelijk dat door ontwikkelingen als vergrijzing en de toename van het aantal chronisch zieken de huidige zorg niet langer houdbaar is. Onderzoek laat zien dat al in 2030 een vijfde van de beroepsbevolking in de zorg moet werken om de personele vraag op te vullen.

Digitale transformatie en dan met name de inzet van AI is één van de pijlers die er voor kan zorgen dat we ook de komende jaren goede zorg kunnen blijven leveren. Van Ginneken nam ons gisteravond in vogelvlucht mee in de AI-ontwikkelingen in de zorg waarbij hij aan de hand van verschillende ziektebeelden liet zien hoe machine learning en AI in medische beeldanalyse niet alleen sneller, maar ook tot betere resultaten leidt dan wanneer de analyses worden gedaan door een radioloog.

Van Ginneken is een absolute techno-optimist en is dan ook heel stellig in zijn conclusies: AI gaat een cruciale rol spelen in medische beeldanalyse en zal op korte termijn de radioloog ondersteunen, maar wellicht op termijn ook vervangen. En alhoewel ik over volledig geautomatiseerde beslissingen een andere mening heb, ben ik het nog steeds eens met Van Ginneken dat het ethisch onverantwoord is dat we in Nederland ondanks bewezen resultaten AI nog niet inzetten in borstkankeronderzoek.

Van Ginneken eindigde zijn presentatie door nogmaals even stil te staan bij de evolutie van AI-modellen in de zorg die een indrukwekkende groei hebben laten zien in complexiteit, te beginnen met Convnets in 2012 die beelden kunnen interpreteren, tot Transformers in 2020 die teksten kunnen lezen en schrijven. De verwachtingen voor 2035 zijn dat systemen als ‘Optimus’ nog geavanceerdere taken kunnen uitvoeren.

Het is duidelijk, we staan nog maar aan het begin van de transformatie van de zorg waarin AI een grote rol gaat spelen.

Nogmaals dank voor je inspirerende lezing gisteravond Bram!

Reacties